Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Одещині затримали військового за зґвалтування 10-річної дівчинки

Російські пропагандисти в анонімних телеграм-каналах стверджують, що 5 вересня Суспільне нібито опублікувало новину «На Одещині за підозрою у зґвалтуванні 10-річної дівчинки затримали військового». Мовляв, злочинцем є військовий 41-ї механізованої бригади. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що станом на 12 вересня у статті був інший заголовок, а саме «На Одещині за підозрою у зґвалтуванні 10-річної дівчинки затримали чоловіка». Ні поліція, ні Суспільне не називали підозрюваного військовим. Резервна копія новини станом на ранок 10 вересня показує такий самий заголовок. Отже, пропагандисти відредагували скриншот новини.  

Використовуючи цей фейк, Росія хоче дискредитувати українських військових і викликати в населення недовіру до них. Мовляв, у ЗСУ служать лише ґвалтівники та нездорові люди. У такий спосіб росіяни виправдовують свою агресію проти України. «Детектор медіа» розвінчував також інші фейки щодо українських військових. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись