Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Південний схід воює за всю Україну

Пропагандисти поширюють у соціальних мережах матеріали, які нібито підтверджують, що південний схід воює за всю Україну. Мовляв, Західна Україна недостатньо адекватно оцінює ці зусилля. На нього звернули увагу в проєкті «НотаЄнота».

Вони зʼясували, що Росія регулярно відновлює цей меседж, адаптуючи його під різні регіони України. Наприклад, на західні області поширюють матеріали, згідно з якими воює нібито лише «Західна Україна», а «Східна» відсиджується в Карпатах. На південні та східні регіони натомість поширюють зворотний меседж. 

Фахівці проєкту наголошують, що ці меседжі не відповідають дійсності, оскільки на фронті за Україну воюють представники всіх її регіонів. Для їх «підтвердження» росіяни маніпулюють даними та створюють навмисно хибні інфографіки. Зокрема, рахують на Заході лише обласні територіальні центри комплектування, а на Сході — обласні, районні та інші відділення. Раніше східні регіони мали вищу густоту населення, однак зараз ситуація змінилась через російську агресію. Крім того, на інфографіці можна помітити описку «пивденний схід», притаманну носіям російської. 

Пропагандисти використовують цей меседж, щоб налаштувати мешканців західних областей проти східних та дестабілізувати в такий спосіб ситуацію зсередини. «Детектор медіа» писав про те, як російський агітпроп маніпулює людьми з різних регіонів країни, особливо з (де)окупованих територій. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись