Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Міноборони Польщі закликало вступати до Війська Польського, щоб захистити Європу від Євгенія Пригожина

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, та користувачі російського сегменту соцмереж поширюють фотографію нібито рекламного плакату керівника ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина з написом: «Польща — це щит Європи. Захистіть Польщу від божевільного росіянина!». Після того, як угруповання «Вагнер» перебазувалося до Білорусі, Міністерство національної оборони Польщі буцімто розпочало рекламну кампанію служби за контрактом у польській армії. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Зображення було відредаговане. На запит фахівців пресслужба Міноборони Польщі повідомила, що жодне з їхніх відомств, відповідальних за набір кандидатів до Війська Польського, не є авторами цього плаката. Вони зазначили, що логотип було «незаконно використано або сфальсифіковано». Також у пресслужбі додали, що вступати до Війська Польського Міноборони заохочує тільки добровільно.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються посіяти паніку серед поляків перед «божевільним росіянином» та його бойовиками, а також дискредитувати їх. Мовляв, поляки агресивні та готові піти війною. Раніше «Детектор медіа» спростовував маніпуляцію, що Польща готується до військового перевороту в Білорусі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись