Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк 92-гу бригаду розформують, а військових переведуть в інші підрозділи

У російських медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про нібито розформування 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка. Вони посилаються на буцімто слова адвокатки Євгенії Закревської, що служить в аеророзвідці 92-ї бригади. У її дописі начебто написано: «Я трохи розумію командира роти, Бєса. Після того, як він вимушено прийняв роту – роти скоро майже не стало. Менш ніж за тиждень. Зараз 92 ОМБР фактично немає: є кілька підрозділів операторів БПЛА та сотня піхотинців, яких розкидали іншими бригадами». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці Харківського антикорупційного центру. Вони знайшли допис Євгенії Закревської та встановили, що російські пропагандисти просто вигадали та дописали кілька речень, подавши їх нібито від імені адвокатки та військовослужбовиці.

Євгенія Закревська писала про те, як важко повідомляти людям про загибель близької людини, а не про розформування бригади.

Насправді в її пості написано: «Я трохи розумію командира роти, Бєса. Йому на вигляд теж не більше 25-ти. Після того, як він вимушено прийняв роту – роти скоро майже не стало. Ті, хто вцілили на Кремінній, уже майже закінчились на Бахмуті. Менш як за тиждень. Бєс хороший. Він не ховається в тилу на КСП, він кілька разів нас витягав із різних залуп. Його люблять бійці. І Паша теж. Але Бєс не повідомив дружині про смерть Кента. І тепер це має зробити Паша».

На тлі новин про контрнаступ російські пропагандисти намагаються переконати українців, що він неуспішний, а в ЗСУ багато втрат, що аж доводиться розформовувати бригади. У такий спосіб агітпроп сіє паніку та зневіру серед українців. Раніше «Детектор медіа» спростовував маніпуляцію, буцімто ексголова розвідки Естонії Райнер Сакс заявив, що український контрнаступ «провальний».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись