Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Ексголова розвідки Естонії Райнер Сакс заявив, що український контрнаступ «провальний»

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, буцімто ексголова розвідки Естонії визнав, що контрнаступ ЗСУ «обернеться провалом» через ефективну оборону російської армії та її перевагу в повітрі. Автори посилаються на інтерв’ю Райнера Сакса естонському телебаченню. Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фактчекери Центру протидії дезінформації при РНБО, які визначили, що такого ексочільник естонської розвідки не казав. Під час прямого етеру Райнера Сакса запросили як експерта, щоб той прокоментував ситуацію з українським контрнаступом. Він заявив, що росіяни мають перевагу в повітрі, однак вони не наважуються підходити дуже близько до фронту. Тобто експерт оцінив бойову здатність Росії. Проте не говорив, що за таким сценарієм контрнаступ приречений. Пропагандисти спотворили контекст інтерв’ю. 

Поширюючи такі маніпуляції, автори прагнуть деморалізувати українців, використовуючи при цьому постаті міжнародних експертів. Нібито вони самі не впевнені в перемозі України. У такий спосіб пропагандисти видають бажане за дійсне.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись