Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Очільник ГУР Кирило Буданов у комі

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що після останнього ракетного обстрілу Кирила Буданова поранили. Переконують, що, мовляв, він наразі перебуває в комі, хоча це «приховують». Автори посилаються на німецьке видання Stern. Це — неправда. 

За кейс узялися фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що таку новину німецьке видання не публікувало. Це просто пропагандистський вкид. Тимчасом журналісти Stern також спростували заяву, буцімто це вони повідомили про стан Кирила Буданова. Медійники пояснили, що це — частина російської дезінформації і пропагандисти безпідставно використали їхнє видання як «першоджерело».

Нагадаємо, що цей фейк є частиною пропагандистської історії про те, як нібито Кирила Буданова «поранили» внаслідок влучання російської ракети в будівлю Головного управління розвідки України. Раніше автори стверджували, що Буданов перебуває на лікуванні в Німеччині й українське керівництво це приховує. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись