Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна має на озброєнні зіпсовані боєприпаси

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Україна використовує непридатні для бою боєприпаси. Мовляв, у ЗСУ катастрофічно бракує зброї, от військові й використовують старе озброєння. Автори дописують, що так техніка швидко ламатиметься і ніщо не протистоятиме російським силам. Вони додають до публікації світлину нібито з українського складу зброї. 

На кейс звернули увагу фактчекери StopFake, які з’ясували, що теза про використання зіпсованої зброї — безпідставна. Пропагандисти не навели доказів, оскільки насправді на світлині зображений склад російської зброї, який нещодавно знайшла Державна спеціальна служба транспорту на Харківщині. Придатні снаряди віддали ЗСУ, а пошкоджені — утилізували. Тобто на фото було російське озброєння і снаряди справді були зіпсовані. Однак це не стосується української армії та її бойового запасу. Пропагандисти віддзеркалили ситуацію та видали російську техніку за українську. 

Автори вдаються до риторики про використання зіпсованих боєприпасів чи навіть техніки, щоб переконати у відсутності гідної боєздатності в українській армії. У такий спосіб пропагандисти видають бажане за дійсне й кажуть, що Україна нібито постійно програє.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись