Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Міноборони Польщі закликало вступати до Війська Польського, щоб захистити Європу від Євгенія Пригожина

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, та користувачі російського сегменту соцмереж поширюють фотографію нібито рекламного плакату керівника ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина з написом: «Польща — це щит Європи. Захистіть Польщу від божевільного росіянина!». Після того, як угруповання «Вагнер» перебазувалося до Білорусі, Міністерство національної оборони Польщі буцімто розпочало рекламну кампанію служби за контрактом у польській армії. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Зображення було відредаговане. На запит фахівців пресслужба Міноборони Польщі повідомила, що жодне з їхніх відомств, відповідальних за набір кандидатів до Війська Польського, не є авторами цього плаката. Вони зазначили, що логотип було «незаконно використано або сфальсифіковано». Також у пресслужбі додали, що вступати до Війська Польського Міноборони заохочує тільки добровільно.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються посіяти паніку серед поляків перед «божевільним росіянином» та його бойовиками, а також дискредитувати їх. Мовляв, поляки агресивні та готові піти війною. Раніше «Детектор медіа» спростовував маніпуляцію, що Польща готується до військового перевороту в Білорусі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join