Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Людям платитимуть за участь у святковому богослужінні на Водохреще

Такий меседж поширюють проросійські телеграм-канали. У дописах прикріплене відео за участю намісника Києво-Печерської лаври Павла, на якому він називає Патріарха Філарета «розкольником», а очільника ПЦУ митрополита Епіфанія — «самосвятом». Також він розповідає, що Свято-Успенський собор «віддали» ПЦУ  для проведення святкового богослужіння. Нібито туди будуть «спеціально» звозити людей з усієї України й платитимуть за участь у літургії. 

За ці висловлювання проти митрополита церкви Московського патріархату Павла відкрили кримінальне провадження за фактом розпалювання релігійної ворожнечі. Про це повідомив народний депутат Ярослав Юрчишин.

У січні 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ. Київську митрополію Української православної церкви офіційно створили 30 січня 2019 року. Церква Московського патріархату досі не визнала створення ПЦУ.

У січні 2023 року митрополит Епіфаній вперше провів святкове Різдвяне богослужіння у Свято-Успенському соборі. Після цього агітпроп поширював меседжі, що на літургії були присутні лише бойовики й преса.

Після того, як СБУ відкрила справу щодо прославляння «русского мира» у Києво-Печерській лаврі російська пропаганда почала поширювати меседжі на захист церкви Московського патріархату. Зокрема розповідали, що Україна «знищує» найбільшу релігійну конфесію. Також писали, що Україна на межі наймасштабнішого міжконфесійного конфлікту в Європі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись