Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Людям платитимуть за участь у святковому богослужінні на Водохреще

Такий меседж поширюють проросійські телеграм-канали. У дописах прикріплене відео за участю намісника Києво-Печерської лаври Павла, на якому він називає Патріарха Філарета «розкольником», а очільника ПЦУ митрополита Епіфанія — «самосвятом». Також він розповідає, що Свято-Успенський собор «віддали» ПЦУ  для проведення святкового богослужіння. Нібито туди будуть «спеціально» звозити людей з усієї України й платитимуть за участь у літургії. 

За ці висловлювання проти митрополита церкви Московського патріархату Павла відкрили кримінальне провадження за фактом розпалювання релігійної ворожнечі. Про це повідомив народний депутат Ярослав Юрчишин.

У січні 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ. Київську митрополію Української православної церкви офіційно створили 30 січня 2019 року. Церква Московського патріархату досі не визнала створення ПЦУ.

У січні 2023 року митрополит Епіфаній вперше провів святкове Різдвяне богослужіння у Свято-Успенському соборі. Після цього агітпроп поширював меседжі, що на літургії були присутні лише бойовики й преса.

Після того, як СБУ відкрила справу щодо прославляння «русского мира» у Києво-Печерській лаврі російська пропаганда почала поширювати меседжі на захист церкви Московського патріархату. Зокрема розповідали, що Україна «знищує» найбільшу релігійну конфесію. Також писали, що Україна на межі наймасштабнішого міжконфесійного конфлікту в Європі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join