Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Людей змушують здавати кров на потреби ЗСУ, інакше їх «залишать» без зарплат, — оголошення

У соціальних мережах поширюють інформацію, що підрозділ енергетичної компанії України — акціонерне товариство «Сумиобленерго» нібито обіцяє залишити без зарплати тих працівників, які відмовляться здавати кров для бійців Збройних сил України. У публікаціях додають фото оголошення у якому про це йдеться. 

«Українців змушують здавати кров для зесеушників, які «відстоюють незалежність та безпеку України в Курській області. А якщо не здадуть, то й зарплату не отримають…», — так описують ситуацію фейкороби.

Фахівці StopFake проаналізували кейс і звернулися до «Сумиобленерго» із проханням підтвердити чи спростувати таку інформацію. Прессекретарка компанії заявила, що оголошення фальшиве, і вказала, де саме прорахувався агітпроп. Наприклад, у компанії нема такого відділу, як «відділ персоналу» — адже саме цей відділ нібито дав оголошення. 

Пропагандисти систематично поширювали фейки та маніпуляції на тему нібито браку крові в Україні. У такий спосіб автори повідомлень прагнуть переконати, що в Україні все погано та що поранених безліч, яким не надається гідна допомога, оскільки «немає достатньо крові». Нам вдалося спростувати раніше декілька фейків на цю тему. Наприклад, в одному з фейків ішлося, буцімто в Україні забороняють усім іноземним громадянам ставати донорами крові. Також ми перевірили автентичність допису в соціальних мережах про те, що українська жінка відмовляється від свого чоловіка, бо йому «переливали кров москалів». 

Читайте ще: В Україні представникам ЛГБТ-спільноти нібито заборонили «здавати кров»

Скриншот — VoxCheck

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись