Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні представникам ЛГБТ-спільноти нібито заборонили «здавати кров»

У соціальних мережах дописують ніби представникам ЛГБТ-спільноти заборонили здавати донорську кров. Як «доказ» користувачі наводять дані з сайту Тернопільського обласного центру служби крові щодо протипоказань до донорства. Гомосексуальні стосунки ввели до так званої форми «ризикованої поведінки» й унаслідок чого «заборонили» таким особам буцім здавати кров. 

Аналітики VoxCheck дослідили, що на офіційному сайті Тернопільського обласного центру служби крові справді опублікована інформація про перелік захворювань, протипоказання до донорства та форми ризикованої поведінки. Серед протипоказань відсутня категорія представників ЛГБТ-спільноти. Хоча у вебархіві збереглася попередня версія сторінки (за 2023 рік), де справді зазначали про заборону донорства через гомосексуальні стосунки.

Стати донором крові представник ЛГБТ-спільноти міг не завжди. Лише у 2021 році цю категорію прибрали з критеріїв протипоказання до донорства. Натомість гомосексуальні стосунки віднесли до форми ризикованої сексуальної поведінки, яка насправді може бути притаманна будь-яким людям.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись