Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Працівники ТЦК оголосили евакуацію з Краматорська та Слов’янська, а потім роздали повістки

Кремлівські медіа дописують, нібито територіальні центри комплектування (ТЦК) оголосили безплатну евакуацію з Краматорська та Слов’янська, а потім працівники роздали повістки чоловікам на виїзді з цих міст. У дописі автори прикріплюють скриншот із евакуаційними машинами та номером телефону — 050 444 1005.

Фахівці VoxCheck проаналізували кейс і дійшли до висновку, що на скриншоті номер належить благодійній організації «Добра справа». Організація займається безплатною евакуацією людей із прифронтових територій (Харківської, Донецької, Запорізької, Херсонської областей тощо) до міста Дніпра. На світлині видно машини із назвою організації. Машини з цими ж наліпками з’являлись у відео, опублікованих на сторінках у соцмережах «Доброї справи».

Тобто саме благодійна організація організовує процес евакуації й про жодні «видачі» повісток не йдеться, це вигадка пропагандистів. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись