Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Країни-союзники передають Україні застарілу зброю та воєнне обладнання

У російських пропагандистських ЗМІ та анонімних телеграм-каналах час від часу з'являються повідомлення про те, що зброя, яку Україна отримує від країн-союзників, є застарілою та поганою, а також не відповідає сучасним характеристикам. Така теза вигідна для Росії, адже у такий спосіб, показуючи, що в України нібито стара зброя, яку їй надали країни ЄС та США, пропагандисти прагнуть дисркедитувати союзників України, знецінити їхню підтримку та допомогу в цій війні. Також у такий спосіб Росія хоче створити видимість того, що навіть зі зброєю від союзників Україна буде слабкою, адже обладнання нібито не придатне для боротьби у сучасній війні.

Проте за даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, зразки артилерії, яку передають союзники Україні, є найсучаснішими. Як приклад експерти Центру порівнюють характеристики двох гаубиць — радянсько-російської «Мста-Б» та американської М777, що передають відповідно до ленд-лізу із США. «"Мста-Б" проти М777: калібр — 152 мм проти 155 мм; довжина ствола — 47 калібрів проти 39 калібрів (52 найновіші); дальність стрільби — снаряд 3ВОФ45 / ERFB: 24,7 км проти 30 км (40 км зі стволом 52 калібра)», — повідомляють у Центрі. Виходячи із цих характеристик зрозуміло, що нова американська гаубиця б’є на 5 км далі, ніж радянсько-російська. Отже, ця зброя не є застарілою та непридатною для воєнних дій, а навпаки, матиме перевагу у контрбатарейній боротьбі. Також М777 має цифрову систему управління вогнем для боєприпасів M982 Excalibur з GPS-наведенням.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись