Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні й, зокрема, на Закарпатті, утискають права нацменшин

За даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, таку тезу російська пропаганда поширює устами голови Гільдії міжетнічної журналістики Росії, членкині комісії з питань патріотичного й духовно-морального виховання дітей та молоді Маргарити Лянге. Саме вона просуває наратив про «утиски нацменшин в Україні».

Зокрема, пропагандистка стверджує, що державна політика України не дозволяє русинам на Закарпатті користуватися їхньою рідною мовою — російською, а самих русинів нібито переслідують за відмову називати себе українцями. Як повідомляють у Центрі, за даними перепису 2001 року, лише 10 тис. закарпатців, тобто менше одного відсотка від всього населення області, назвали себе русинами. Крім цього, русини не спілкуються між собою російською, а називають своєю мовою так звану русинську. Українські науковці схиляються до думки, що так звана русинська мова є одним із численних діалектів української, а не окремою мовою. У побуті закарпатці й, зокрема, русини, можуть спілкуватися зручним діалектом й не зазнають за це утисків чи переслідувань.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись