Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк За даними BBC в Україні померло менше двох тисяч російських солдатів

Таку тезу поширив грузинський політик Демур Гіорхелідзе. У своєму дописі він стверджує, що загальна кількість російських солдатів, загиблих в Україні після 24 лютого й станом на кінець квітня, становить 1899. За його словами, це достовірна цифра, адже саме такі дані нібито наводить BBC. У дописі також згадується, що група волонтерів ВВС підраховує кількість загиблих російських військовослужбовців від дня російського вторгнення в Україну, а грузинське телебачення поширює невірну статистику називаючи більші цифри. Насправді, як з'ясували фактчекери з Mythdetector, інформація у пості — неправдива. «Дані, опубліковані ВВС, відображають не загальну кількість російських військовослужбовців, загиблих в Україні, а кількість військовослужбовців, яких змогла ідентифікувати російська команда ВВС за відкритими джерелами», — пишуть фактчекери.

Нагадаємо, раніше, прокремлівське медіа Readovka опублікувало заяву Міністерства оборони Росії про бойові втрати: 13 414 убитих і 7 000 російських солдатів «пропали безвісти». Із крейсера «Москва» 116 загиблих та 100 пропалих безвісти моряків. У Москві опублікували цю заяву і одразу видалили. Сумарна цифра втрачених російських бійців близька до 20.000, а це якраз дані, про які заявляє українське командування. У Генштабі Збройних сил України повідомили, що з 24 лютого по 23 квітня загальні бойові втрати противника орієнтовно склали 21 600 військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись