Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні виплати у зв'язку із війною можуть отримати лише люди, які вакцинувалися від коронавірусу.

Інформацію про те, що український уряд ухвалив рішення платити українцям, які втратили роботу або ж житло через війну лише у тому разі, якщо вони вакцинувалися від Covid-19, поширюють у медіапросторі. Зокрема, в іспаномовному сегменті. У повідомленнях йдеться, що «в Україні проходить генеральна репетиція того, що чекає на всіх: без вакцин немає їжі... Український уряд оголошує надзвичайні виплати постраждалим від війни. Але тільки якщо ви вакциновані... і тільки через цифрову систему».

Насправді це — неправда. Постраждалі від війни в Україні можуть отримати виплати незалежно від того вакциновані вони чи ні. Зокрема, допомогу від держави можуть отримати фізичні особи-підприємці, які зареєстровані в областях, де тривають бойові дії, а також вимушені переселенці. Щоб отримати виплати, потрібно зареєструватись як тимчасово переміщена особа (ВПО) у ЦНАПі за місцем перебування або ж в додатку чи на порталі «Дія».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись