Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Країни-союзники передають Україні застарілу зброю та воєнне обладнання

У російських пропагандистських ЗМІ та анонімних телеграм-каналах час від часу з'являються повідомлення про те, що зброя, яку Україна отримує від країн-союзників, є застарілою та поганою, а також не відповідає сучасним характеристикам. Така теза вигідна для Росії, адже у такий спосіб, показуючи, що в України нібито стара зброя, яку їй надали країни ЄС та США, пропагандисти прагнуть дисркедитувати союзників України, знецінити їхню підтримку та допомогу в цій війні. Також у такий спосіб Росія хоче створити видимість того, що навіть зі зброєю від союзників Україна буде слабкою, адже обладнання нібито не придатне для боротьби у сучасній війні.

Проте за даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, зразки артилерії, яку передають союзники Україні, є найсучаснішими. Як приклад експерти Центру порівнюють характеристики двох гаубиць — радянсько-російської «Мста-Б» та американської М777, що передають відповідно до ленд-лізу із США. «"Мста-Б" проти М777: калібр — 152 мм проти 155 мм; довжина ствола — 47 калібрів проти 39 калібрів (52 найновіші); дальність стрільби — снаряд 3ВОФ45 / ERFB: 24,7 км проти 30 км (40 км зі стволом 52 калібра)», — повідомляють у Центрі. Виходячи із цих характеристик зрозуміло, що нова американська гаубиця б’є на 5 км далі, ніж радянсько-російська. Отже, ця зброя не є застарілою та непридатною для воєнних дій, а навпаки, матиме перевагу у контрбатарейній боротьбі. Також М777 має цифрову систему управління вогнем для боєприпасів M982 Excalibur з GPS-наведенням.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join