Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Кондитер із Тель-Авіва спік торт із Зеленським, повішеним на шибениці

Мережею пропагандисти почали ширити нібито репортаж ізраїльського видання The Jerusalem Post, у якому Аві Меламедсон, кухар-кондитер з Ізраїлю, звинувачує Володимира Зеленського в тому, що нібито через корупцію в Україні «до рук бойовиків ХАМАСу потрапила українська зброя». Президент України «підриває довіру» ізраїльського народу та начебто передає зброю його ворогу. У знак «протесту» й «покарання» кондитер нібито випік торт із Зеленським, що висить на шибениці, а також буцімто опублікував гнівне відео в інстаграмі з цього приводу. Це — фейк.

Експерти з Центру протидії дезінформації проаналізували «репортаж» і виявили, що насправді онлайн-газета The Jerusalem Post не створювала такого матеріалу. Так, Аві Меламедсон записував відео і поширював його в інстаграмі, але його предметом не був Володимир Зеленський і звинувачення в його сторону щодо підтримки Україною ХАМАСу, а в публікації кухар-кондитер говорив про мову ворожнечі стосовно євреїв. 

У цьому кейсі Росія застосовує тактику дискредитації – підривання авторитету до інституції чи людини для зниження довіри та легітимності. Мовляв, чим більше й частіше показувати Зеленського та його уряд в поганому ключі за допомогою дезінформації, то їх репутація мала б ставати все нижчою й нижчою. Раніше ми також писали про те, як агітпроп системно використовує тему корупції в Україні для досягнення власних цілей. Власне, Росія намагається втримати імідж України як «найбільш корумпованої держави Європи» та підкреслити, що антикорупційна політика української влади не дієва.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись