Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Держбюджеті України на 2024 рік скорочують витрати на медицину

Пропагандистські телеграм-канали почали поширювати інформацію про те, що в Кабінеті Міністрів України буцімто терміново правлять Державний бюджет на 2024 рік. ​​Автори пишуть, що українське керівництво хоче зекономити й скорочує витрати на медицину: під це потрапляють усі статті, що пов’язані з медициною, освітою та соціальним забезпеченням. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту «Вокс Україна» та встановили, що насправді ж бюджет передбачає, навпаки, зростання витрат на медицину. Так, у 2024 році загальний бюджет на сферу охорони здоров’я становить майже 202 млрд грн. У 2023 році в бюджеті закладали 176,1 млрд грн на ці потреби. Враховуючи прогнозовану НБУ інфляцію на 2024 рік у 8,5%, цьогорічна планова сума перевищує попередню приблизно на 10 млрд грн. 

До речі, на фінансування Програми медичних гарантій у 2024 році передбачено 159 млрд грн. У Міністерстві охорони здоров’я України пояснюють, що це дасть можливість поставити в пріоритет тарифи для хірургічних та опікових пакетів, а також пакети психологічної підтримки та психіатричної допомоги. Такі рішення необхідні, позаяк наявне збільшення кількості пацієнтів за цими напрямами внаслідок повномасштабної війни та Міністерство охорони здоровʼя прогнозує збереження такої ж динаміки.

Україна працює над забезпеченням сталої системи охорони здоровʼя, а не скорочує витрати на неї, як пишуть пропагандисти. Прикладом розвитку медичного напрямку в Україні може слугувати нещодавня закупівля 15 лінійних прискорювачів для лікування онкологічних захворювань. Таку кількість прискорювачів вперше централізовано закупили за кошти державного бюджету.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись