Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна готує підрив Кременчуцької ГЕС «за каховським сценарієм»

Пропагандистські ресурси поширюють інформацію про те, що Київ готує провокацію на Кременчуцькій ГЕС «за каховським сценарієм». Тобто, росіяни продовжують стверджувати, що українці здійснюють теракти. Мовляв, Україна замінувала станцію, щоб налякати людей та звинуватити російську армію в атаці на ГЕС, нібито так приховуючи власні злочини. 

Інформацію опрацювали фактчекери проєкту StopFake. Вони зʼясували, що немає жодних доказів міфічного замінування Кременчуцької ГЕС українськими військовими. Російська пропаганда базується на своїй попередній брехні про те, що Каховську ГЕС підірвала Україна. Усі об’єкти критичної інфраструктури, до яких належать і гідроелектростанції, у воєнний час постійно перебувають під охороною ЗСУ, Нацгвардії та поліції. Після російського теракту з підривом Каховської ГЕС Сили оборони України посилили патрулювання станцій. 

Саме Росія завдає атак по критичній інфраструктурі України — внаслідок масованих обстрілів окупантів в осінньо-зимовий період 2022-2023 в Україні не залишилося жодної неушкодженої теплової чи гідроелектростанції.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись