Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Кирило Буданов зізнався в тому, що Україна здійснює ядерний шантаж Європи

Російські ЗМІ пишуть про те, що керівник Головного управління розвідки Міноборони України Буданов у жовтні 2023 року дав інтервʼю виданню New Voice (NV), в якому начебто розповів, що Україна бомбить Запорізьку АЕС і хоче влаштувати ядерний Армагеддон для шантажу всього світу. Це – маніпуляція.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. У матеріалі NV очільник ГУР МО України та його колеги поділилися подробицями деяких спецоперацій військової розвідки. Наприклад, вони розповіли, як Збройні сили України тричі висаджувалися на лівому березі Дніпра неподалік Енергодара, щоб створити плацдарм для деокупації міста та повернення Запорізької атомної станції. Попри те, що операції були невдалими, українським військовим вдалося як мінімум зірвати плани Росії найближчим часом під'єднати найбільшу атомну електростанцію в Європі до своєї енергосистеми. Якщо окупантам все ж вдасться спрямувати електроенергію до Росії, то через це вже взимку в України можуть виникнути серйозні проблеми із електропостачанням. 

Отже, представники української розвідки не робили жодних «зізнань» про те, що Україна нібито «бомбила» станцію. Намагаючись вибити окупантів, Україна не скоює злочин, а використовує своє законне право на самооборону відповідно до 51 статті Статуту ООН. Росія ж регулярно створює кризові ситуації на ЗАЕС, кожна з яких загрожує масштабній аварії.

У цьому випадку агітпроп застосовує тактику віддзеркалення, завдяки якій намагається перекласти відповідальність за можливу аварію на ЗАЕС на Україну. Раніше, наприклад, ГУР МО України спростовувало російську дезінформацію про нібито плани України атакувати ЗАЕС дронами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись