Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Голодомор — не геноцид українського народу

Такий меседж вкотре поширюють російські кремлівські медіа, заперечуючи трагедію, яку пережили українці у 1932-33 роках. Цього разу меседж почали просувати на тлі новин про те, що російські окупанти демонтували монумент жертвам Голодомору в окупованому Маріуполі.

Мовляв, його демонтували, тому що згідно з «історичними джерелами», голод у регіонах Півдня Росії, а потім Радянського Союзу був повторюваним явищем, і внаслідок голоду у 1932-33 роках найбільше втрат було не в Україні, а в інших регіонах УРСР.

Як пишуть аналітики проєкту Myth Detector, пропагандисти також стверджували, що «влада» міста не бореться з історичною пам’яткою, а прибирає «символ дезінформації, створений на державному рівні».

Насправді дезінформація про Голодомор циркулює десятиліттями. Голод 1932-1933 років в Україні не був спричинений стихійними явищами, адже трагедія стала наслідком цілеспрямованої політики Сталіна. Фальшування  кількості жертв події та пов’язування голоду з природними явищами спершу були частиною пропаганди Радянського Союзу. Цей метод зараз перебрала й російська пропаганда, яка прагне приховати злочини сталінського режиму та заперечити геноцид.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись