Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українці — «нелюди, яких треба топити і палити»

У проросійських телеграм-каналах підхопили меседж, озвучений російським пропагандистом, директором російськомовного мовлення телеканалу Russia Today Антоном Красовським під час інтерв’ю з російським письменником-фантастом Сергієм Лук’яненком. Красовський закликав убивати українських дітей. У телеграм-каналах пішли далі та закликають знищувати всіх українців. Для акцентування «нелюдськості» українців у повідомленнях використовують фейк про те, що нібито ЗСУ «возять за собою котиків і собак, яких не годують кілька днів, щоб потім їм згодовувати мертвих россолдатів». 

На поширення меседжу звернули увагу фактчекери проєкту НотаЄнота. Насправді  російська пропаганда давно розповідає про «меншовартісність та недолугість» українців, звинувачує у нацизмі та культивує нетерпимість і агресію до українців. Антиукраїнські заклики пропагандист Красовський поширював і раніше. Він стверджував, що так звана «спецоперація» не закінчиться, поки Україна не підпише капітуляцію, а дбати про українських дітей потрібно лише тоді, коли вони  «стануть російськими». Детальніше про висловлювання Красовського та реакцію на них. Проросійські телеграм-канали також не вперше виявляють агресію щодо українців.  Після масованих ракетних обстрілів 10 жовтня там раділи смерті мирних мешканців та тому, що внаслідок удару українці залишилися без світла, води та тепла.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись