Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна «приховує» список загиблих у Бучі

Про таке пишуть російські медіа з посиланням на міністра закордонних справ Росії Лаврова. Він вкотре говорить про те, що події у Бучі — «постановка української влади». Нібито українська влада умисно приховує список постраждалих, бо «насправді» їх нема. Це — фейк.

Насправді списки загиблих були у відкритому доступі ще навесні, їх публікував та періодично оновлював Інформаційний центр Ритуальної служби Бучанської міської ради. Однак, ця інформація була попередньою, адже в  списках було багато неідентифікованих жертв. За повідомленнями місцевої влади, 76 мешканців Бучі та Бучанського району зрештою поховали неідентифікованими. Надалі планують ідентифікувати загиблих через зразки ДНК. Загалом за час окупації загинуло понад 400 мешканців. Могили жертв російської армії все ще знаходять під час ліквідації наслідків окупації. Тому надати остаточні списки загиблих, як того вимагає Лавров, неможливо. На поширення фейку звернули увагу фактчекери проєкту The Insider.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись