Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія «знищила» українську танкову дивізію

На грузинському проросійському телеканалі обговорювали події російсько-української війни. Один із запрошених спікерів розповідав, що нібито українська контратака на харківському напрямку була «невдалою», а з боку Херсона Росія «поступилася» певними територіями, однак «перегрупувала свої сили та створила оборонні загородження». Цей же спікер також зазначив, що українські частини нібито зазнали великих втрат та потрапили в оточення російської армії. На підтвердження цього продемонстрували відео запис нібито бою між українською та російською армією «у відкритому полі», в результаті якого росіяни знищують українську танкову дивізію. Цей відео запис — фейк.

Фактчекери грузинського проєкту MithDetector встановили, що насправді  цей відеозапис — це кадри з відеогри-симулятора Arma 3, розробленої чеською компанією Bohemia Interactive. Кадри, використані в програмі, вирізані з одного з відео, опублікованого на YouTube-каналі MILMAN. На змодельованому відео показано знищення українською стороною російських танків протитанковим комплексом NLAW. Тематичні відео щодо подій російсько-української війни на цьому каналі публікують з липня 2022 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись