Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Антиросійські санкції нищать «економічний суверенітет» Європи

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що «економічний суверенітет» Європи знищений через накладання санкцій на Росію. Мовляв, «колективний Захід» хотів розвалу Росії, а виходить «із точністю до навпаки» — Європа не може існувати без російських енергоресурсів, тож і скоро розвалиться. 

Аналітики проєкту EU vs Disinfo дослідили цей кейс та встановили, що теза про стабільну економіку Росії неправдива. За даними Світового банку, Міжнародного валютного фонду і Організації економічного співробітництва та розвитку, 2022 рік став поганим для російської економіки. За оцінками експертів, у 2022 році показник валового внутрішнього продукту Росії впав щонайменше на 2,2% за найліпшим сценарієм і до 3,9% — за найгіршим. Економіка Росії скорочуватиметься й у 2023 році. Очікується, що ВВП скоротиться на 5,6% або на 3,3% за даними організацій. Аналітики наголошують, що санкції справді діють, і дані про це свідчать. 

Аналітики також пояснили, що Європейський Союз вжив конкретних заходів для відмови від російських енергоресурсів та їхнього подальшого заміщення. Тому «розвал Європейського Союзу» — чергова конспірологічна теза російського агітпропу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись