Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Невідомі поширили інформацію, що українським біженцям у Німеччині даватимуть 500 «вітальних» євро

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в німецькому та російському сегментах тіктока. У повідомленнях ідеться, що українським біженцям, які нещодавно підтвердили свій статус, надаватимуть 500 «вітальних» євро. Мовляв, це ініціатива Бундестагу, який нещодавно ухвалив резолюцію та видаватиме кошти українцям «з кишень німців».

Німецька група фактчекерів «Correctiv» вирішила перевірити інформацію та звернутися до офіційного представництва у Бундестазі по коментар. У Бундестазі заперечили таку інформацію і наголосили, що жодних додаткових виплат, зокрема й «вітальних грошей», українські біженці не отримують. У Бундестазі також наголосили, що вони не займаються процедурою отримання грошової виплати, а отже у  парламент навіть не може надійти подібний законопроєкт. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись