Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Жителі Грузії вишикувалися у велику чергу на російському кордоні, щоб «втекти від масових протестів»

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що на тлі протестів у Грузії на єдиному пропускному пункті через грузинсько-російський кордон утворилася «величезна черга» з охочих виїхати до Росії. Мовляв, грузини втікають від протестів та «кольорових революцій» до Росії. Автори повідомлень додають скриншот з електронної мапи, де нібито можна побачити «жвавий трафік». Це — маніпуляція.

За кейс взялися фахівці проєкту The Insider, які дослідили, що черга із людей на грузинсько-російському кордоні справді була, вона утворилася ще 5 березня, тоді як протести почалися 6 березня. Напередодні пропускний пункт закрили через погану погоду та небезпеку сходження лавин, а відкрили його лише увечері 7 березня. На скриншоті можна помітити, що скупчення людей  було у двох напрямках, тобто з Грузії до Росії та навпаки. Аналітики пояснюють, що саме ця ситуація стала причиною великої кількості людей на грузинсько-російському кордоні, проте пропагандисти спотворили все на власний лад. 

Громадськість Грузії активно виступає проти прийняття у першому читанні проєкту закону «Про прозорість іноземного впливу», який здобув назву «російський закон». Його вважають аналогом сумнозвісної заборони «іноагентів» у Росії, що фактично придушила і без того слабкі голоси опозиції та унеможливила присутність всередині країни міжнародних моніторингових місій. Закон, ухвалений парламентом Грузії 7 березня 2023 року, передбачає створення реєстру «агентів іноземного впливу». Влада мала наміри створити спеціальну відкриту базу організацій та фізичних осіб, якщо частка закордонних вливань в їхню діяльність становить хоча б 20%.  Прикметно, що голосування тривало з порушенням регламенту парламенту й без публічного обговорення. 

Нагадаємо, «Детектор медіа» аналізував меседжі, які спрямовані на дискредитацію протестного руху Грузії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись