Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американці розводили кліщів в Україні, щоб збільшити захворюваність на бореліоз у прикордонних районах Росії.

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на Міністерство оборони Росії. Нібито вчені Техаського університету досліджували кліщів на території України й дослідження співпало з різким збільшенням чисельності кліщів в російських регіонах, що межують з Україною, і зростанням числа випадків захворювання на бореліоз (хворобу Лайма). Це — фейк.

З початку вторгнення в Україну росіяни неодноразово заявляли, що США створили лабораторії для розробки біологічної зброї. Як пише польське видання Wiadomosti, дослідження хвороби Лайма опубліковане в журналі BMJ Global Health. Для публікації вчені проаналізували результати 137 досліджень, проведених до 2021 року за участю майже 160 тисяч осіб. Науковці отримали статистику щодо імунітету проти бактерій Лайма у Східній Європі, Східній Азії, Західній Європі та країнах Карибського басейну. Тобто дослідження проводились у багатьох країнах, але лише росіяни стверджують, що їм намагались нашкодити. Росія вкотре маніпулює інформацією щоб підтвердити надумані тези про американські біолабораторії в Україні, які нібито стали однією з причин вторгнення в Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись