Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українці викосили свастику на полі в Німеччині.

У соціальних мережах поширюють однотипні повідомлення про те, що нібито українські біженці створили на полі у передмісті Бранденбурга величезну свастику. У повідомленнях посилаються на німецького журналіста Джуліана Ріпке та газету Bild. Але це — маніпуляція.

Як повідомляє німецька газета Bild, їх репортер Джуліан Ріпке під час польоту над Бранденбургом помітив свастику площею близько 360 метрів квадратних та повідомив про це місцеву поліцію. У створенні забороненого символу поліція підозрює місцевого жителя, який, за повідомленнями сусідів, неодноразово вивішував у вікні свого будинку прапор Рейха. Жодної інформації про те, що до створення сватики причетні українці у німецьких правоохоронців немає. Як пише StopFake, повідомлення про причетність українців до цієї ситуації умисно поширює російська пропаганда щоби дикредитувати українських біженців у Німеччині. Раніше поширювали фейки про те, що українські біженці, намагаючись спалити російський прапор, спричинили пожежу у будинку німецької сім’ї, яка надала їм притулок.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись