Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Більшість мешканців Запорізької області «мріють» про приєднання Росії.

Про це повідомляють російські медіа з посиланням на самопроголошеного «керівника» окупаційної адміністрації Запорізької області Євгена Балицького. Згідно з повідомленнями, нібито понад 60% жителів Запорізької області бачать території регіону в складі Росії у статусі окремого суб’єкта. Це — неправда.

Як пише видання Індустріалка, на 11 вересня окупанти призначили голосування, однак Балицький вже тепер стверджує, що «звільнена частина Запорізької області через референдум увійде до складу Росії» й таке рішення нібито підтримають 60% мешканців. На заяви Балицького відреагували Мелітопольські партизани, які в листівках попереджають колаборанта про те, що «українська ніч вже близько» та покарання неминуче. Результати реальних соціологічних досліджень, проведених в Україні, спростовують фейки російських пропагандистів. Абсолютна більшість (89%) опитаних підтримують визнання дій російських військ в Україні геноцидом українського народу. 76% – виступають за заборону використання символів Z та V, що використовуються на російській військовій техніці, 74% – за заборону «георгіївської» стрічки в Україні (5 років тому було лише 45%). Нещодавно проросійська пропаганда поширювала фейки про те, що нібито влада та мешканці Харківської області «хочуть до складу Росії». Дії окупантів на території тимчасово окупованих Запорізької та Херсонської областей такі ж самі, як і в 2014 році в тимчасово окупованому Криму, Донецькій та Луганській областях – незаконний референдум, результати якого відомі заздалегідь.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись