Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк НАТО упродовж восьми років готувалося до війни з Росією.

Російські медіа поширюють повідомлення про те, що нібито генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг «проговорився», що Альянс «цілеспрямовано» готувався до війни Росії в Україні протягом восьми років. Це — неправда.

Російські медіа вирвали з контексту цитату Столтенберга та доповнили її на власний розсуд. Єнс Столтенберг розмірковував про основи європейської безпеки, яку Росія підірвала у 2014 році через окупацію Криму та Сходу України. «Насправді ми давно готувались до такої можливості [широкомасштабного вторгнення Росії в Україну]. Не те, щоб 24 лютого НАТО неочікувано прокинулось і усвідомило, що Росія небезпечна… Саме тому якийсь час ми працювали над новою Структурою Сил [оборонною здатністю НАТО]», – сказав Столтенберг. Він також вкотре спростував пропагандистську тезу про запланований «напад» Альянсу на Росію та підкреслив що НАТО не є стороною зіткнення в російській війні проти України, але й надалі підтримуватиме Україну в її боротьбі. Як пише StopFake, саме агресія Росії проти України в 2014 році стала поштовхом для перегляду стандартів колективної безпеки НАТО. Після 24 лютого 2022 року Альянс переглянув й свою Стратегічну концепцію та визнав Росію «найбільшою прямою загрозою» безпеки в Європі. Для боротьби з російською пропагандою окремо був прописаний пункт про те, що «НАТО не прагне конфронтації та не становить загрози для Росії». Однак російські медіа й далі намагаються виправдати широкомасштабне вторгнення Росії в Україну меседжами про «антиросійську західну агресію».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись