Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Американський сенатор Ліндсі Грем похвалив Зеленського за вбивство росіян

У російських телеграм-каналах та медіа, які транслюють прокремлівську риторику, поширили відео, в якому американський сенатор Ліндсі Грем нібито говорить: «Росіяни, які вмирають… Ми ніколи не витрачали гроші так вдало». Грем буцімто сказав це на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. На цю заяву відреагували російські офіційні особи, а після цього міністерство внутрішніх справ Росії видало ордер на арешт Ліндсі Грема. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери медіа Reuters. Вони з’ясували, що у повній версії розмови Ліндсі Грем не говорив про вбивства росіян за американські гроші. Фразу «краще, на що ми колись витрачали гроші» він сказав під час обговорення допомоги, яку надає США з початку повномасштабного вторгнення. Далі Грем сказав, що боротьба українців нагадує йому боротьбу США, які хотіли бути вільними. На це Зеленський відповів, що США вільні, буде вільною і Україна. А вже після цього Грем сказав: «А росіяни вмирають»; тоді президент України зазначив: «Так, але вони прийшли на нашу територію. Ми не воюємо на їхній території».

У такий спосіб російські пропагандисти дискредитують іноземних експертів та продовжують поширювати тезу про те, що Україна залежить від Заходу і насправді це Захід веде війну проти Росії. Раніше «Детектор медіа» пояснював меседж, що американська «група еліт» нібито веде непряму війну з Росією.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись