Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна збирала штами пташиного грипу в заповіднику «Асканія-Нова»

Кремлівські пропагандистські медіа поширюють інформацію про те, що співробітники заповідника «Асканія-Нова» на Херсонщині ще до повномасштабного вторгнення начебто збирали штами вірусу пташиного грипу, які можуть долати міжвидовий бар’єр, зокрема штам H5N8 з летальністю до 40%. Про це заявив російський генерал-лейтенант Ігор Кирилов. Також Україну звинувачують у поширенні пташиного грипу на території Росії та додають, що «експерименти з виявлення найнебезпечніших штамів українські вчені виконували на замовлення Міноборони США». Це — фейк.

Фактчекери проєкту StopFake звернули увагу на цей кейс. У коментарі для StopFake директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Шаповал спростував інформацію про біолабораторію на її території. «У 2021 році в межах міжнародного тристороннього договору між Біосферним заповідником "Асканія-Нова", ННЦ "Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини" НААН і Університетом Ліннея (Швеція) виконувались дослідження екології диких птахів та їхніх патогенів, зокрема відбирались проби крові, які зберігались у холодильній камері», — розповів Шаповал. Проте аналізи та експерименти з цими зразками не проводилися. Директор також додав, що «вважати біолабораторією кімнату з холодильником і пробірками в ньому можуть тільки пропагандисти з конкретним завданням дезінформації».

Директор заповідника повідомив, що у 2021 році було зафіксовано масову загибель птахів, проте вона була спричинена отруєнням синтетичним родентицидом кишкової дії. Тоді в сільгоспугіддях Херсонської області використовували родентициди (хімічна отрута для виведення гризунів).

Агітпроп систематично поширює фейки та маніпуляції про розроблення біологічної зброї в Україні. Це є частиною наративу, що «Захід керує Україною». Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що США проводять військово-біологічні дослідження в Україні з вірусом пташиного грипу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись