Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Французьке видання Courrier International опублікувало на обкладинці карикатуру на Залужного

Скриншоти нібито обкладинки журналу з головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним поширюють у російському сегменті фейсбуку, телеграм-каналах та російських медіа, які транслюють прокремлівську риторику. На карикатурі Залужний та українські військові сидять у човні та пливуть річкою Стікс, котра, згідно з міфологією, є переходом у потойбічний світ. Ця карикатура — фейкова.

На кейс звернули увагу фахівці Myth Detector. Такої обкладинки не було в жодному травневому номері Courrier International, зокрема й у спецвипуску. 25 травня було опубліковано обкладинку з серійним номером 1699, на якій немає Залужного. На сьогодні це останній номер журналу. Проте агітпроп опублікував підробну обкладинку на виданні, яке має номер 1700. Також на сайті Courrier International немає цієї карикатури в розділі спецвипусків.

У такий спосіб пропагандисти намагаються показати, що Захід нібито втомився від війни й насправді підтримує Росію, а в Україні не цінують людські життя. Раніше «Детектор медіа» розвінчував подібні дописи, зокрема «обкладинку» The New European з карикатурою на Зеленського.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись