Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна збирала штами пташиного грипу в заповіднику «Асканія-Нова»

Кремлівські пропагандистські медіа поширюють інформацію про те, що співробітники заповідника «Асканія-Нова» на Херсонщині ще до повномасштабного вторгнення начебто збирали штами вірусу пташиного грипу, які можуть долати міжвидовий бар’єр, зокрема штам H5N8 з летальністю до 40%. Про це заявив російський генерал-лейтенант Ігор Кирилов. Також Україну звинувачують у поширенні пташиного грипу на території Росії та додають, що «експерименти з виявлення найнебезпечніших штамів українські вчені виконували на замовлення Міноборони США». Це — фейк.

Фактчекери проєкту StopFake звернули увагу на цей кейс. У коментарі для StopFake директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Шаповал спростував інформацію про біолабораторію на її території. «У 2021 році в межах міжнародного тристороннього договору між Біосферним заповідником "Асканія-Нова", ННЦ "Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини" НААН і Університетом Ліннея (Швеція) виконувались дослідження екології диких птахів та їхніх патогенів, зокрема відбирались проби крові, які зберігались у холодильній камері», — розповів Шаповал. Проте аналізи та експерименти з цими зразками не проводилися. Директор також додав, що «вважати біолабораторією кімнату з холодильником і пробірками в ньому можуть тільки пропагандисти з конкретним завданням дезінформації».

Директор заповідника повідомив, що у 2021 році було зафіксовано масову загибель птахів, проте вона була спричинена отруєнням синтетичним родентицидом кишкової дії. Тоді в сільгоспугіддях Херсонської області використовували родентициди (хімічна отрута для виведення гризунів).

Агітпроп систематично поширює фейки та маніпуляції про розроблення біологічної зброї в Україні. Це є частиною наративу, що «Захід керує Україною». Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що США проводять військово-біологічні дослідження в Україні з вірусом пташиного грипу.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join