Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Американський сенатор Ліндсі Грем похвалив Зеленського за вбивство росіян

У російських телеграм-каналах та медіа, які транслюють прокремлівську риторику, поширили відео, в якому американський сенатор Ліндсі Грем нібито говорить: «Росіяни, які вмирають… Ми ніколи не витрачали гроші так вдало». Грем буцімто сказав це на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. На цю заяву відреагували російські офіційні особи, а після цього міністерство внутрішніх справ Росії видало ордер на арешт Ліндсі Грема. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери медіа Reuters. Вони з’ясували, що у повній версії розмови Ліндсі Грем не говорив про вбивства росіян за американські гроші. Фразу «краще, на що ми колись витрачали гроші» він сказав під час обговорення допомоги, яку надає США з початку повномасштабного вторгнення. Далі Грем сказав, що боротьба українців нагадує йому боротьбу США, які хотіли бути вільними. На це Зеленський відповів, що США вільні, буде вільною і Україна. А вже після цього Грем сказав: «А росіяни вмирають»; тоді президент України зазначив: «Так, але вони прийшли на нашу територію. Ми не воюємо на їхній території».

У такий спосіб російські пропагандисти дискредитують іноземних експертів та продовжують поширювати тезу про те, що Україна залежить від Заходу і насправді це Захід веде війну проти Росії. Раніше «Детектор медіа» пояснював меседж, що американська «група еліт» нібито веде непряму війну з Росією.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join