Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Американська «група еліт» веде непряму війну з Росією

Таку тезу поширили у соціальних мережах та у пропагандистських ЗМІ. У повідомлення ідеться, що США головний «спонсор» російсько-української війни, тому що у Вашингтоні налякані можливістю Росії «повстати знову» як світовий лідер. Тож США використовують Україну як буфер задля власної безпеки. Утім, на долю України американським високопосадовцям «начхати». Через те вони ведуть «непряму» війну з Росією через Україну. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту EU vs Disinfo, які визначили, що така теза безпідставна. США не ведуть війну з Росією, оскільки не оголошували їй нічого. Напротивагу Росії, яка здійснила широкомасштабний наступ на території України, й вчиняє воєнні злочини щодня. Тож це Росія напала на Україну, а вона лише захищається за допомогою внутрішніх ресурсів та західної допомоги.

Захід, зокрема і США, підтримують Україну військовою та фінансовою допомогою для ефективної самооборони країни відповідно до статті 51 Статуту ООН, щоб зупинити агресивну війну Росії проти України. А не через те, що «Захід веде війну проти Росії». 

Поширюючи цей меседж, пропагандисти підживлюють наратив щодо існування так званого «колективного Заходу», який об’єднався проти Росії задля її знищення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись