Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американський генерал загинув від ракетної атаки в Україні

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в грузинському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що американський генерал Ентоні Поттс загинув у результаті російського ракетного удару по штаб-квартирі НАТО в Дніпрі. Це — брехня. 

Грузинські фактчекери проаналізували цей кейс та пояснили, що насправді американський генерал загинув в авіакатастрофі, перебуваючи на борту одномоторного літака (Piper PA-28 Cherokee) 25 липня 2023 року. Літак розбився в Гавр-де-Грейс, у штаті Меріленд. Причина аварії все ще не відома. Розслідування інциденту проводить Національна рада з безпеки на транспорті США. Тобто це просто вкид непідтвердженої інформації від російських пропагандистів. 

Російські війська атакували Дніпро 28 липня 2023 року та влучили в багатоповерхівку. За результатами обстрілу 60% квартир житлового комплексу так чи інакше пошкоджені. Але Росія не обстрілювала Дніпро 25 липня і тоді не міг загинути генерал. Він був у США.  

У такий спосіб автори прагнуть показати, що російська армія всемогутня і, мовляв, ладна знищити американських військових або бійців, причетних до НАТО. Більш того, так російський агітпроп демонструє, що НАТО та американські військові прямо залучені в російсько-українську війну. Тому нібито окупанти й знищують противників на території України. 

Утім, Росія вкотре просуває тезу про «незліченні штаб-квартири НАТО» в Україні й натякає, що західні посадовці мають нібито нездоровий інтерес до українських територій. Нібито Україною вже керують ззовні, а українські депутати, військові та інші актори політичного процесу взагалі не здатні ухвалювати будь-які рішення без попередніх узгоджень. 

Понад те, Кремль прагне приховати власні злочинні дії проти українців, прикриваючись «військовими об'єктами», які буцімто є легітимною ціллю. Однак від російських ракет і дронів потерпають зовсім не військові об’єкти, а українські мирні міста й цивільна інфраструктура. Крім того, будь-який напад на іншу країну, навіть на військові об’єкти — це злочин. Безпідставні вкиди Кремля про «обстріл військових об’єктів» існують, аби також підживлювати наратив про боротьбу Заходу проти Росії.

Рекомендуємо ознайомитися з терміном новомови «центри ухвалення рішень», за допомогою якого Москва якраз легітимізує щоденні обстріли України та вбивство мирних жителів. Там ви також знайдете хронологію російських обстрілів житлових об'єктів від початку 2023 року. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись