Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж На бійцях Сил оборони України тестують «невідомі» вакцини

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що так звані західні біолабораторії вже заполонили всю Україну й там проводять експерименти над військовими, зокрема тестують вакцини «невідомого» походження. Досліди проводить нібито компанія «Фармабіотест», яка буцімто афілійована з клініками у США. Автори дописують, що на тимчасово окупованій Луганщині війська Росії знайшли відповідні «документи», які підтверджують проведення тестувань. До публікацій додають інтерв’ю начебто з українськими військовополоненими.

Аналітики проєкту VoxCheck проаналізували цей кейс і дійшли висновку, що росіяни не навели у своїх публікаціях жодних доказів чи документів, які  підтверджували б їхню тезу. Більш того, фактчекерам не вдалося ідентифікувати героїв на відео, тобто ймовірних полонених військових. Вони припускають, що відео взагалі могли скомпілювати й видати героїв за українських бранців. Або окупанти змусили українських військових брехати, шантажуючи їх у будь-який спосіб. Адже Росія може використовувати військовополонених у своїх політичних цілях. Наприклад, МЗС України засудило такі дії з боку Росії. 

Прочитайте, що відбувається з українськими військовими за стінами російських тюрем у матеріалі Медійної ініціативи за права людини. Бо залякування, постійний терор та шантаж — це дії росіян щодо українських бранців. 

До речі, «Фармабіотест» — справжня лабораторія, де проводять досліди. Втім, на сайті Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України зазначають перелік усіх можливих дослідів, які проводять різні клініки. Тож «Фармабіотест» проводила дослідження на біодоступність лікарських препаратів, таких як «Адезін», «Тензокард», «Кловаск» тощо. Усі ці назви є звичайними лікарськими препаратами. На сайті клініки немає згадок про тестування вакцин. Тобто пропагандисти вкинули інформацію без жодних підтверджень. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись