Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж ЗСУ нібито перекидають резерви на Сумщину, готуючись до активізації бойових дій в області

Російська пропаганда використовує українські сюжети про навчання прикордонників для поширення в українському інфопросторі дезінформації про буцімто підготовку Силами оборони України наступальних дій із Сумщини на Курську область Росії, що «призведе до посилення бойових дій у Сумській області». 

Водночас росіяни поширюють інформацію й про нібито підготовку Росією наступу на Сумщині. Насправді ж наразі Росія не має достатніх резервів для наступу в цьому регіоні. Згідно з Центром протидії дезінформації при РНБО, така риторика має змусити ЗСУ відтягнути резерви від Купʼянська.

Також у цьому випадку Росія вдається до однієї з тактик пропаганди, використовуючи страх, непевність та сумніви для досягнення власних цілей. Тобто, цільовою авдиторією подібних меседжів є ще й жителі прикордоння. Адже ще одна мета агітпропу ― змусити якомога більше цивільних українців виїхати з прикордонних регіонів України. Крім того, у такий спосіб Росія намагається виправдати свої терористичні удари по населених пунктах Сумщини.

• Читайте також: Харків нібито «готують до оборони», створюючи з житлових будинків «фортеці»

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись