Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Харків «готують до оборони», створюючи з житлових будинків «фортеці»

Росія активно поширює в медіа дезінформацію стосовно Харкова та продовжує підкріплювати паніку щодо ситуації в Харкові. Зараз вони стверджують, що Харків нібито готують до оборони, а саме — перетворюють житлові будинки на «фортеці». Такі «новини» супроводжуються вже традиційними повідомленнями про «масову евакуацію», підготовку мешканців до життя під час активних бойових дій, міграцію підприємств з міста тощо. Втім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що цю маніпуляцію створено на основі інтерв'ю генерал-майора запасу Збройних сил України Сергія Кривоноса телеканалу «Перший Західний», з якого пропагандисти вирвали цитату, щоб створити дезінформацію. Під час розмови ведучі запитали в генерала-майора, чи можуть росіяни захопити Харків, виходячи з Сумщини, на що Сергій Кривонос відповів, що Харків — не Авдіївка і не Бахмут, а місто значно більших розмірів — в десятки разів більше, «а по периметру Харків — практично 80 кілометрів, і щоб оточити або заблокувати таке місто, росіяни повинні мати необхідну силу та засоби».

«Ми з нашого боку повинні розуміти, що в тому ж самому Харкові велика кількість будинків різного призначення, і завдання готувати місто до оборони — це, мабуть, одне з найголовніших завдань, щоб не було у нас таких провалів у неготовності оборони, як це було в Бахмуті. Місто не було готове до оборони в військово-інженерному розумінні. Чим краще ми підготуємо, а кількість будинків у Харкові перевищує більше ніж 22 тисячі будинків, і кожний будинок, якщо буде фортецею, то ви зрозумієте, скільки його потрібно буде брати», — заявив насправді Кривонос, і він зауважив, що за правильної оборони Харків може стояти не один, і не два, а три роки. При цьому генерал-майор сказав, що українська армія не повинна відступати в глибоку оборону, а повинна продовжувати роботу з руйнування критичної інфраструктури тилу РФ.

Саме ці слова Кривоноса російські пропагандисти представили як уже доконаний факт, нібито в Харкові вже почали в буквальному сенсі перетворювати житлові будинки на «фортеці». Під час інтерв'ю Сергій Кривонос також сказав, що саме до такої оборони може й не дійти, якщо буде підірвана економічна здатність Росії українськими атаками.

Слід відзначити, що на Харківщині зведено кілька ліній фортифікаційних споруд. Раніше начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявляв, що триває вже третій етап будівництва фортифікаційних споруд в області.

Пропагандисти поширюють такі маніпуляції, щоб викликати в населення паніку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись