Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія нібито «гуманно» ставиться до українських полонених

Пропагандисти продовжують стверджувати, що Росія нібито дотримується міжнародних норм у своїй агресії проти України. Цього разу агітпроп розповсюдив дезінформацію про «дотримання Росією Женевських конвенцій щодо поводження з військовополоненими». Російські медіа стверджують, що «Росія ставиться гуманно до українських полонених» і «українці дивуються хорошому ставленню в російському полоні».

Насправді Росія неодноразово порушувала основні принципи Женевських конвенцій, скоюючи напади на цивільне населення, медичні установи та медичний персонал, а також нехтувала принципом гуманного ставлення до військовополонених. Усі ці факти були повторно зафіксовані незалежними комісіями, що діють під егідою Організації Об'єднаних Націй, про що нагадує StopFake.

Наприкінці березня 2024 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні опублікувала черговий звіт (грудень 2023 — лютий 2024), у якому йдеться про різке зростання кількості випадків катувань і страт українських військовополонених з боку російських окупантів. На 28 сторінках документа, що складається зі 110 пунктів, описано задокументовані експертами ООН факти катувань, знущань, сексуального насилля і страт як мирних українців з боку окупантів, так і військовополонених.

У звіті підкреслюється, що катування та жорстоке поводження щодо українських полонених з боку росіян дуже поширені і є «звичайним явищем». За даними ООН, жертвами різних видів катувань стали 96% українських військовополонених (58 людей з 60 опитаних).

Найбільш поширеними методами катувань експерти ООН назвали побої, катування електричним струмом, загрози розстрілом, імітацію страти, вплив холоду та води, позиційні катування, коли жертву примушують залишатися в одному фіксованому положенні тривалий час. Українські військовополонені розповіли комісії про практику позбавлення сну, заборону використання туалетів, катування голодом та спрагою, гучними звуками і російськими піснями. Опитані ООН полонені повідомили, що умови утримання в російських колоніях поліпшилися за місяць до їх обміну — для того, щоб приховати сліди численних катувань українців.

Окремим пунктом у звіті ООН описані російські катування сексуального характеру. 65% українських полонених — 39 людей із 60 опитаних — піддавалися сексуальному насильству або погрозам таким насильством з боку окупантів. Йдеться про спроби зґвалтування, погрози зґвалтуванням та кастрацією, побої або застосування електрошоку до геніталій, а також неодноразове примушення до роздягання, — повідомляється у звіті ООН.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись