Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Австралійське видання Daily Telegraph нібито повідомило, що німецька поліція нейтралізувала найбільшу мережу злодіїв за останні десять років, у якій були українські біженці

Пропагандисти, посилаючись на австралійське видання Daily Telegraph, поширюють інформацію про те, що поліція Німеччини нібито заявила про нейтралізацію «найбільшої мережі злодіїв у магазинах за останні 10 років». Згідно з цими повідомленнями, група шахраїв, які крали товари в магазинах у 12 містах Німеччини, включала українських біженців, а за шість місяців вона накрала на суму 2,7 млн євро. На підтвердження цієї інформації пропагандисти поширюють відповідні скриншоти та відеорепортаж Daily Telegraph. Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці StopFake. Вони з'ясували, що Daily Telegraph ніколи не розміщувало це відео у своїх соціальних мережах, а на їхньому сайті немає відповідної новини. Останні згадки про Україну та українців, які можна знайти на сайті Daily Telegraph, стосуються регулярних обстрілів російськими військами цивільних в Україні.

Хоча зловмисники використали логотип Daily Telegraph у відео, справжні відеоматеріали медіакомпанії виглядають інакше: вони не мають логотипу видання, написи роблять на білому або чорному фоні, а також усі відео супроводжує голос журналіста, тоді як у поширеному в мережі відеоролику є лише музичний супровід. Зловмисники намагалися наслідувати фірмовий стиль Daily Telegraph, використовуючи стилістику колажів видання, які вони публікують у своїх соціальних мережах. Проте ця спроба виявилася неуспішною, оскільки шрифт у фейковому відео значно відрізняється від того, який використовує Daily Telegraph.

Новина про нейтралізацію групи українських біженців, які, за твердженнями, вчиняли крадіжки в магазинах у Німеччині, також є вигадкою. Жодне з поважних німецьких медіа не повідомляло про подібний інцидент. Фейкові повідомлення поширюються виключно російськими новинними сайтами та анонімними телеграм-каналами.

Пропагандисти поширюють подібні меседжі, щоб дискредитувати українських біженців за кордоном та викликати в іноземців неприязнь до них. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував інші російські вигадки проти українських біженців у Європі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись