Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Австралійське видання Daily Telegraph нібито повідомило, що німецька поліція нейтралізувала найбільшу мережу злодіїв за останні десять років, у якій були українські біженці

Пропагандисти, посилаючись на австралійське видання Daily Telegraph, поширюють інформацію про те, що поліція Німеччини нібито заявила про нейтралізацію «найбільшої мережі злодіїв у магазинах за останні 10 років». Згідно з цими повідомленнями, група шахраїв, які крали товари в магазинах у 12 містах Німеччини, включала українських біженців, а за шість місяців вона накрала на суму 2,7 млн євро. На підтвердження цієї інформації пропагандисти поширюють відповідні скриншоти та відеорепортаж Daily Telegraph. Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці StopFake. Вони з'ясували, що Daily Telegraph ніколи не розміщувало це відео у своїх соціальних мережах, а на їхньому сайті немає відповідної новини. Останні згадки про Україну та українців, які можна знайти на сайті Daily Telegraph, стосуються регулярних обстрілів російськими військами цивільних в Україні.

Хоча зловмисники використали логотип Daily Telegraph у відео, справжні відеоматеріали медіакомпанії виглядають інакше: вони не мають логотипу видання, написи роблять на білому або чорному фоні, а також усі відео супроводжує голос журналіста, тоді як у поширеному в мережі відеоролику є лише музичний супровід. Зловмисники намагалися наслідувати фірмовий стиль Daily Telegraph, використовуючи стилістику колажів видання, які вони публікують у своїх соціальних мережах. Проте ця спроба виявилася неуспішною, оскільки шрифт у фейковому відео значно відрізняється від того, який використовує Daily Telegraph.

Новина про нейтралізацію групи українських біженців, які, за твердженнями, вчиняли крадіжки в магазинах у Німеччині, також є вигадкою. Жодне з поважних німецьких медіа не повідомляло про подібний інцидент. Фейкові повідомлення поширюються виключно російськими новинними сайтами та анонімними телеграм-каналами.

Пропагандисти поширюють подібні меседжі, щоб дискредитувати українських біженців за кордоном та викликати в іноземців неприязнь до них. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував інші російські вигадки проти українських біженців у Європі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join