Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Захід нібито допомагає Україні влаштувати всесвітню ядерну катастрофу

Пропагандистські телеграм-канали пишуть, що Захід разом із Києвом нібито намагаються перекласти провину за небезпечні інциденти на Запорізькій АЕС на Росію. І що таким чином вони нібито лише підтверджують свою причетність до цих провокацій. 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки відкинув звинувачення зі сторони Росії в тому, що Україна може стати причиною ядерної катастрофи: «Хтось вірить, що країна, яка досі оговтується від найбільшої ядерної катастрофи, хотіла б повторення Чорнобиля 1986 року? Це ідея, яка могла спасти на думку лише кремлівським пропагандистам, адже тільки кремлівські пропагандисти відкрито мріють про те, щоб радіоактивний пил замінив українські міста».

Крім того, за словами в. о. голови правління НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, через некомпетентність набраного окупантами персоналу на Запорізькій АЕС не проводять необхідні ремонти та перевірки в повному обсязі. Зокрема, через це фіксують відмови обладнання, що суттєво погіршує ситуацію з безпекою.

Звинувачення росіянами України в  нібито причетності до обстрілів ЗАЕС та просування цієї дезінформації на рівні ООН та МЗС Росії є частиною кремлівського ядерного тероризму. Водночас таким чином пропагандисти дискредитують Україну, вкидають в інфопростір ще один «аргумент» для виправдання агресії, який звучить як «захист від тероризму з боку України». Читайте більше про те, як Росія розмиває реальність, вдаючись до риторики про «український слід» у тих чи інших бідах Росії чи навіть світу, тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись