Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Флешмоб «Ухилянт» ― Росія запустила нову масштабну інформаційну кампанію

Росіяни запустили масштабну інформаційну кампанію, спрямовану на романтизацію ухилення від мобілізації та самих «ухилянтів». У тіктоці та інших соцмережах системно почали з’являтися відеоролики, на яких нібито українські чоловіки знімають себе на відео за кордоном на відпочинку й називають себе «ухилянтами». Про це повідомляють у Головному управлінні розвідки Міноборони України. 

Такий контент швидко набирає перегляди та коментарі авдиторії ― схвальні та критичні, однак дискусії під цими відео тільки просувають їх у тренди. Для таких відео навіть були створені «народні» пісні, у текстах яких завжди простежується основний меседж ― вихваляння «ухилянтів», додають у ГУР МО.

Про цілеспрямовану російську інформаційну кампанію свідчать такі речі:

  • синхронність появи численних пісень та відео, що «героїзують» чоловіків, які відмовляються стати на захист власної країни;
  • анонімність авторів відео;
  • просування цього контенту організованими групами ботів.

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО, лейтенант Андрій Коваленко прокоментував ситуацію: «Псевдофлешмоб із хештегом "ухилянт" – чергова ворожа ІПСО. Це класична технологія розколу суспільства, в якій використовується той же принцип, що і в технології розколу за мовою, тільки в цьому випадку ворог розпалює ненависть, нівелюючи конституційний обов’язок».

Дискредитація мобілізації, сіяння розбрату серед українського суспільства, підрив здатності України оборонятися ― основні цілі цієї ІПСО.  

• Читайте також: «Захист Батьківщини ― кара», «партія ухилянтів перемогла би “Слугу народу”». Тези російської пропаганди щодо мобілізації в Україні - MediaSapiens.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись