Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зруйнований російськими військами літак «Мрія» відвезли на утилізацію, «на металобрухт»

Джерелом цієї «новини» став сайт «Страна.ua», який неодноразово розповсюджує фейки та наративи російської пропаганди. Її підхопила низка російських та українських ЗМІ. На відео до новини видно, як частини літака витягують із ангару. Заяви про утилізацію «Мрії» спростували у державному підприємстві «Антонов» та назвали їх недостовірними.

«Наголошуємо, що ДП «Антонов» тісно співпрацює з правоохоронними, слідчими органами України в напрямку збирання доказів злочинів, здійснених російськими окупантами. Відео, яке послужило основою для поширення зазначеної недостовірної інформації, було відзняте «піратським» способом та поширене без погодження з ДП «Антонов» та відповідними державними органами», – йдеться у повідомленні.

Найбільший у світі літак Ан-225, «Мрія», був знищений російськими військами в перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 27 лютого. Аеропорт у Гостомелі, де базувався літак, одним із перших зазнав ударів росіян. Авіаційні експерти припускають, що літак було знищено спеціально таким чином, щоб не допустити його відновлення. Національна поліція України проводить низку експертиз щодо знищення «Мрії». Волонтерський проект 360war.in.ua, який показує наслідки війни в Україні, створив віртуальний тур зруйнованим літаком та аеропортом у Гостомелі.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна має побудувати новий літак «Мрія» та присвятити його пам'яті загиблих на війні пілотів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись