Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Херсонська область закрила кордони з підконтрольними Україні територіями

Про це повідомляє російська пропагандистська агенція «Риа Новости» з посиланням на призначеного російськими військовими «заступника голови регіону» Кирила Стремоусова. «Перетин кордону з боку Миколаївської та Дніпропетровської областей дуже небезпечний, враховуючи систематичні обстріли українських бойовиків. Після останніх обстрілів з їхнього боку загинули мирні люди, які опинилися в буферній зоні. Тому ми не рекомендуємо взагалі їздити в Україну, ні під яким приводом», — сказав Стремоусов.

З початку березня Херсон перебуває під окупацією російських військ. Херсонцям пропонують виїхати з регіону або в анексований Крим або ту частину Запорізької області, яку контролюють російські війська.

Після початку вторгнення в Україну президент Росії Володимир Путін та інші російські представники заявляли, що його метою не є окупація української території. Однак у зайнятих російськими військами районах півдня України було сформовано підконтрольні Росії адміністрації, керівники яких стали стверджувати, що Херсонська та Запорізька області мають бути прийняті до складу Росії. Днями Путін підписав указ, який дає право спрощеного набуття російського громадянства жителям Херсонської та Запорізької областей України. А тепер російські військові заблокували на Херсонщині виїзди на підконтрольну Україні територію, у Херсоні посилено патрулювання і збільшена кількість російських блокпостів, повідомляє оперативне командування «Південь».

Міський голова Херсона Ігор Колихаєв в інтерв'ю «РБК-Україна» сказав, що зараз неможливо безпечно виїхати з Херсона. Російські обстріли не дозволяють жителям Херсона виїхати з тимчасово окупованого міста до безпечніших населених пунктів. Багато жителів усе ж таки наважувалися на самостійну евакуацію, стояли під обстрілами. Серед них були і поранені, і загиблі. Росіяни продовжують обстрілювати цивільну інфраструктуру в населених пунктах уздовж адміністративного кордону Миколаївської та Херсонської областей.

Раніше оперативне командування «Південь» повідомляло, що росіяни встановили плату за виїзд з окупованої Херсонщини, на блокпостах пропонували перепустку за 1000 доларів або їх еквівалент. Однак потім починали підступно відкривати вогонь у слід. Так російська армія намагається утримати мирне населення, щоб «створювати для своїх лідерів та командирів картинку задоволення місцевого населення від "руского міра"».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись